THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

26 November 2007

Κοπεγχάγη


Έχω πολλά χρόνια να ταξιδέψω εκτός συνόρων.
Και πολύ μου 'χει λείψει...
Επειδή όμως δεν προβλέπονται ταξιδάκια στο άμεσο μέλλον, παρηγοριέμαι χαζεύοντας φωτογραφίες ταξιδιάρηδων φίλων.
Ένας απ' αυτούς γύρισε τις προάλλες από τη Δανία με άφθονο υλικό και μάλιστα μου έδωσε την άδεια να το βάλω εδώ, μαζί με τις απαραίτητες τουριστικές πληροφορίες. ΓΙΟΥΠΙΙΙ!!!
Για πάμε λοιπόν:


Οι Δανοί είναι, λέει, άνθρωποι εύχαρεις, χαμογελαστοί και φιλόξενοι. Το πιστεύω, γιατί έτσι είναι οι περισσότεροι Σκανδιναβοί (παρά τις φήμες που τους θέλουν καταθλιπτικούς και μουντρούχους). Προσωπικά τις πάω πολύ αυτές τις υπερ-βόρειες χώρες, οπότε μην περιμένεις αντικειμενικότητα - τα βλέπω όλα σούπερ!!!

Επιπλέον - κι εδώ μπαίνουμε στο ζουμί της υπόθεσης - είναι και γκομενο-παιχνιδιάρηδες, κάτι που, απ' όσο ξέρω, δεν ισχύει για άλλους Σκανδιναβούς (οι Σουηδοί π.χ. είναι εξαιρετικά ντροπαλοί και αδέξιοι στο γκομενίζειν, σύμφωνα με αξιόπιστες [γκουχουγκουχου] μαρτυρίες).

Επίσης, τρέφουν προφανώς μεγάλη εκτίμηση για τις πίπες. Εσύ στο βάθος που χαμογελάς πλατιά και πονηρά, είσαι σε εντελώς λάθος δρόμο: τις πίπες, λέγω, τις ξύλινες, τις καπνιστικές. Πώς λέμε Ο γέρος και το τσιμπούκι; Αυτό! Και για του λόγου το αληθές:




Το πιπομάγαζο του τρόμου



Όταν δε ρουφάνε τις πίπες τους, οι Δανοί αρέσκονται να μασουλάνε καραμελωμένες μάντολες, τις οποίες αγοράζουν από εύχαρεις και χαμογελαστούς πλανόδιους μαντολάδες (κατά το "καστανάδες"). Προφανώς το εν λόγω ξηροκάρπι τους βοηθά να αντιμετωπίσουν το ψ*λ*κρυο. (Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του ψ*λ*κρυου, που απαιτούν τη συμμετοχή του ίδιου του εύχαρι μαντολά ή όποιου άλλου συμπατριώτη του - περί ορέξεως, λουκανικόπιτα. Αλλά ας μην ξεφεύγουμε.)



Όχι-και-τόσο-Δανοί πωλητές μάντολας




Άλλο δανέζικο βίτσιο, τα μυστήρια γλυπτά. Κανείς δεν είναι βέβαιος για το τι ακριβώς απεικονίζουν, είναι πάντως χαριτωμένα. Προφανώς οι Κοπεγχαγιανοί (???), που τα προσπερνούν σε καθημερινή βάση, ούτε που τους δίνουν σημασία. Οι τουρίστες πάλι εκστασιάζονται.








Υπάρχουν βέβαια και τα πιο κλασικά αξιοθέατα, όπως η Μικρή Γοργόνα, το εθνικό σύμβολο των Δανών. Την οποία Μικρή Γοργόνα το Σεπτέμβριο του 2003 κάποιοι τη γκρέμισαν από το βράχο της και την πέταξαν στη θάλασσα. Και δεν ήταν το πρώτο περιστατικό βανδαλισμού: το 1998, κάποιοι πιο βάρβαροι αποκεφάλισαν το άγαλμα και πήραν μαζί τους το κεφάλι, το οποίο αργότερα επέστρεψαν στα γραφεία τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Τόσο καλά...








Αυτή η φωτογραφία ίσως δεν είναι και η καλύτερη από τεχνικής άποψης. Μ' αρέσει όμως που είναι σκοτεινή...





Να και μία πιο ευκρινής




Από αρχιτεκτονικής άποψης, η Κοπεγχάγη δείχνει να είναι η χαρά του παιδιού: πολύχρωμα κτήρια, goth, πύργοι και η περίφημη Christiania (που απογοήτευσε τον φίλο μου, γιατί περίμενε λέει να δει άτομα συγκεκριμένης ιδεολογίας, και αντ' αυτού βρήκε τον παράδεισο του μπάφου!):







Tivoli. Ο φίλος που μου έδωσε τις φωτογραφίες το περιγράφει ως εξής: "Theme park, κάτι σαν το Ζάππειο αλλά πιο ωραίο" - άντε βγάλε άκρη...




Christiania. Παρδαλή όπως όλα τα άλλα κτήρια, με ωραίο graffiti-τοιχογραφία.





Last but not least, υπέροχα βουκολικά τοπία του βουνού και του λόγγου (βασικά του δάσους και της θάλασσας, γιατί από βουνά η Δανία υστερεί) για χαλάρωση. Απαραίτητη μουσική υπόκρουση το διαχρονικό σουξέ "τσοπανάκος ήμανε, προβατάκια έβοσκα" (γκλαν γκλαν-κουδούνες στο background).












Και οι απαραίτητες λήψεις-με-άποψη του μάστορα:












18 comments:

[Germanos] said...

κανει πολυ κρυο 'κει πάνω ρε Εφη ...

Unknown said...

οταν βλεπω τετοιες φωτο γινομαι κ γω mal...du depart!

Shades said...

Πολύ ωραίο φωτογραφικό ταξίδι.. ίσως κάποιος Δανός blogger να κάνει το ίδιο με σένα με τα Ελληνικά νησιά ;)

Anonymous said...

Poly wraies oi photo {o fotografos eimai ti tha elega :-p} alla trelo to
keimenaki. Mou fainetai tha blogopoiisw oles tis photo moy.

To tivoli pantws exei mesa limnoules, parkakia, cafe mia megali roda kai prepei na einai gamato ta xristougenna.

Effie said...

Όντως πρέπει να κάνει τον κακό ψόφο -αλλά χρειάζεται και λίγο κρυάκι που και που βρε τζέρμ...

Stilvi, επιτέλους κι ένας άνθρωπος που με καταλαβαίνει! Μα βλέπεις τι μου κάνουν;;;

Shades πού εξαφανίστηκες βρε παιδί; Πολύ πιθανό το βρίσκω, αν & δε θα το μάθουμε ποτέ (εκτός αν μιλάς τη γλώσσα)...

Μάστορα, τα σέβη μου ;>>

Sanity Loss Era said...

"Οι Δανοί είναι, λέει, άνθρωποι εύχαρεις, χαμογελαστοί και φιλόξενοι. Το πιστεύω, γιατί έτσι είναι οι περισσότεροι Σκανδιναβοί"

Οι Σκανδιναβοί ναι, αλλά οι Δανοί...Γενικότερα σε ένα πράγμα που μοιάζουμε με τους Δανούς είναι οτί και οι δυο αδιαφορούμε τελειώς για την πόλη μας και είμαστε στον κόσμο μας. Η Δανία είναι η μόνη από τις πρωτεύουσες της Βαλτικής που είναι βρώμικη. Γενικά πολλοί αλκοολικοί ακόμα και στις 10 το πρωί,αντροπαρέες να μαλώνουν μονίμως στους δρόμους, ψιλοπερίεργη κατάσταση.(Είχα κάνει ίδιο ποστ κ ξέρω!)

Υ.Σ:Οι γυναίκες εκεί έχουν όλες φοβερό στυλ ακόμα και πάνω στο ποδήλατο!

Sanity Loss Era said...

Διόρθωση:Η Κοπεγχάγη είναι πρωτεύουσα, η Δανία όχι,γράψε λάθος.

me said...

αχ ωραιοτατη η ανταποκριση!μακαρι να πηγαιναμε κ εμεις!

Effie said...

Τι να σε πω ρε πατρίδα sle - δεν έχω προσωπική άποψη, ό,τι μου είπαν λέω...

Me, μακάρι δε λες τίποτα. Προς το παρόν αρκέσου στις φωτο και σ' αυτά που μας λέει η sle αποπάνω: χάαααλια η Κοπεγχάγη: βρώμα, μπίχλα, όλοι λιώμα να πλακώνονται στους δρόμους (αααααχ...)
;>>

Sanity Loss Era said...

Βρε η Κοπεγχαγη σαν πολη ωραια ειναι. Ωραια κτιρια,ωραιες πλατειες....Τη χαλανε ομως οι ανθρωποι.

Εκει δε που επαθα πλακα ηταν με τον ουρανο. Δεν εχω ξαναδει πιο καθαρο. Ιδου η σπουδαιοτητα του ποδηλατου!

Effie said...

Μου το χάλασες ρε συ - πάνω που έίχα αρχίσει να πείθω τον εαυτό μου οτι δεν αξίζει τον κόπο!
Εξκιούζ μι νάου, πάω να κόψω τις φλέβες μου με το νυχοκόπτη...
;>>

nikiplos said...

καλημέρα... Πολύ ωραίες και ταξειδιάρικες οι φωτό... Σε ευχαριστούμε για το ταξείδι λοιπόν...
Για έναν καπνιστή πίπας σαν και μένα, προφανώς το μαγάζί αυτό είναι ενδιαφέρον και μου κάνει εντύπωση, που φωτογράφησες αυτό και όχι πχ άλλου ενδιαφέροντος θέμα...

Sanity Loss Era said...

Που να δεις Εφη μου τις αλλες πρωτευουσες της Βαλτικης. 10 φορες καλυτερες,ειδικα η Στοκχολμη! Το πρωτο αεροπλανο θα παρεις και θα την κανεις!! Ααααχ δεν ειμαστε εμεις για εδω..Οχι,οχι...Παμε μεταναστες στη Στοκχολμη?? Ε? Ε?

Effie said...

@nikiplos: καλημέρα και σ' εσένα. Οι φωτογραφίες δεν είναι δικές μου, δυστυχώς... Απ' ό,τι κατάλαβα πάντως, ο φωτογράφος μας βρήκε το θέαμα εντυπωσιακό - στην Ελλάδα δεν νομίζω πως υπάρχουν αντίστοιχα καταστήματα που να πουλάν αποκλειστικά πίπες και τα σχετικά αξεσουάρ!

Sle, πες μου πού και πότε - τέλος!
;>>

Anonymous said...

Egw pantws den eida antropareas na plakwnontai klp. {opws sto manchester px} Oi gynaikes ontws poly entypwsiakes, eidika o sindiasmos foustitsa-podilato allo pragma.

episis isxiei kai ekei o antikapnistikos nomos, akoma kai mesa sto casino. {opou apagorevoun kai ta kinita, kai akoma kai to poto i to tost to plirwneis. A re loutraki kai pali loutraki}

Katerina said...

Ωραία ρεεε
Νόμιζα ότι θα μοιάζει πιο πολύ με Σουηδία, αλλά τούτες εδώ φέρνουν πιο πολύ σε Άμστερνταμ, είναι και έτσι ναυτικού τύπου...
Να πάμε;
χαχαχαχ Μάκη, ο συνδυασμός φούστας-ποδηλάτου είναι ο μεγάλος μου καημός! Γάμα τα, θέλει πολλή εξάσκηση...
Άιντε Εφάκι, μετά το πτυχίον κερνάω Σουηδία! Το καλοκαίρι ιδίως είναι γαμώ τις χώρες:)

Effie said...

Μα δεν είναι γαμάτα???
Κατρίν μου εγώ λέω άστο αυτό το ποδήλατο με φούστα, πολύ extreme μου κάνει, μην έχουμε κανένα ακσιντάν και τρέχουμε...

Katerina said...

αχαχαχχαχχα
σαν τη Ζωή Λάσκαρη στον Αστερισμό της Παρθένου (λέμε τώρα);;
Τραγικό το αξιντάν...
Γειασα ρε Μάκη με τα ταξίδια του Γκιούλιβερ!